Загроза отруєння та інфекцій: що виявили на стихійних ринках Тернополя
Фахівці Тернопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області спільно з представниками поліції та муніципальної інспекції провели роз’яснювальну роботу щодо дотримання санітарних вимог під час продажу харчових продуктів.
Під час моніторингу місць несанкціонованої торгівлі були зафіксовані випадки продажу молока, кисломолочних продуктів, м’яса птиці, кролів та ковбасних виробів власного приготування.
Продукція продавалася без дотримання температурного режиму. Були відсутні документи, що підтверджують її походження та безпечність. Не проводився лабораторний контроль у ветеринарно-санітарних лабораторіях. Окрім того, продавці не мали медичних книжок із результатами обов’язкових оглядів.
Фахівці Держпродспоживслужби зазначають, що торгівля продуктами в антисанітарних умовах може спричинити харчові отруєння та кишкові інфекції, поширення небезпечних захворювань, зокрема африканської чуми свиней. Окрім того, продукти можуть містити залишки антибіотиків або токсичні речовини.
Аби уберегти себе, купуйте продукти лише в спеціалізованих магазинах і на офіційних ринках, де продукція перевіряється у лабораторіях. Завжди запитуйте у продавця документи, які підтверджують якість та безпечність товарів. Перевіряйте маркування та терміни придатності. І, звичайно, відмовтеся від покупки, якщо умови зберігання продуктів викликають сумніви.
"Пам’ятайте, якість продуктів впливає на ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких. Довіряйте лише перевіреним місцям продажу!", - закликають фахівці.