Ціни на продукти на ринках Тернопільщини і надалі піднімаються. В першу чергу це стосується овочів, фруктів та морепродуктів. Натомість на 25-30 копійок подешевшали домашні яйця і на дві-три гривні – молокопродукти. На свинину і телятину ціни стабільні, проте сьогодні продавці прогнозують, що до свят м’ясо суттєво подорожчає, повідомляє телеканал TV-4.
На кілька копійок кожного дня дорожчає риба. Ще місяць тому кілограм хека коштував на дві-три гривні дешевше, кажуть продавці і додають – через подорожчання риби покупців не меншає.
– Ціни різні на рибу такі: чек – 30-32 гривні, філе хека – 47 гривень, горбуша, форель сухої заморозки – 40, 50, 70 гривень, – розповідає продавець ринку пані Галина.
Єдине, на що ціни знизились – молочні продукти та домашні яйця. Це явище сезонне кажуть продавці, адже навесні і надої більші, і кури краще несуться. Фабричні яйця на тернопільському ринку сьогодні продавали по 50-55 копійок – собі на збиток, скаржились продавці.
– Подорожчало державне яйце, відпускна на фабриці ціна 50 копійок, а домашнє, оскільки весна – подешевшало і коштує 70-75 копійок, – каже продавець Галина.
Підняти ціну на м’ясопродукти наразі не виходить. Продавці кажуть – охочих його купити і так мало, отож і доводиться, щоб м’ясо не залежувалось продавати навіть на гривню-дві дешевше, ніж зазвичай.
– Передня ціна – 32 гривні, 30 гривень, 35 гривень – залежно від жирності свині, а задня шинка 38-36. Сало дешеве – 8-10 гривень, товсте сало можна продати 15 гривень. Бочок – 18-16 гривень, ребра – 15-20, кісточки – 6, 5, 4, 3, – розповідає продавець пані Ганна.
Не зважаючи на невисокий рівень купівельної спроможності, харчі в Україні, і на Тернопільщині зокрема, надалі дорожчають. Чергове зростання цін на продукти прогнозують напередодні Великодня.