На Шумщині переселенців частували дерунами та кльоцками
Етнографічну зустріч «Смак традицій, що об’єднує» провели у Шумській громаді.
Відбулася він на базі комунального дитячого оздоровчого закладу «Дивосвіт». Участь у ньому взяли жителі Кутянки, Андрушівки та Руської Гути, а також внутрішньо переміщені особи, які зараз проживають у цих селах, а це - близько 40 осіб.
- Мета такої зустрічі – подолати психологічні бар’єри, налагодити глибші соціальні контакти з місцевими жителями, познайомитися з традиціями та обмінятися досвідом, - розповіли у громадській організації «Просто дій». – Символічно, що зустрілися представники різних поколінь – старші люди та діти, мешканці сходу, півдня та заходу України. Усі гуртом готували страви української кухні: наліпили вареників – з сиром, картоплею, гречаних, насмажили пиріжків, наварили кльоцків із запашними шкварочками, галушок із маком. Під час майстер-класів господині ділилися власними секретами приготування виробів із тіста, а також навчалися фігурної ліпки вареників. Під час такої колективної роботи співали українських пісень, згадували історію українських страв, говорили про те, як важливо пам’ятати про своє, українське, шанувати традиції та берегти їх. Під час майстер-класу у залі панувала особлива атмосфера, яка сприяла тому, аби хоч на деякий час забути про пережите, розслабитися психологічно, поспілкуватися.
Завершилася зустріч спільним смакуванням приготованих страв. На столі були кльоцки з маком, кльоцки із засмажкою та шкварками, деруни, духмяний домашній хліб, узвар та інші смаколики, більшість з яких для декого були справжнім відкриттям.
Керівник відділу соціальної роботи КУ «Центр надання соціальних послуг» Людмила Тимощук розповіла про те, що захід організували, аби завдяки традиціям, спільним майстер-класам підтримати переселенців, допомогти їм інтегруватися у місцеву громаду. Подія стала можливою завдяки програмі «Єднання заради дії», що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США.
Ольга Трач