Багато хто з нас помічали, що однакові страви у різних господинь майже завжди смакують по-різному. Звісно, багато чого залежить від особливостей рецепта, кулінарних умінь і якості продуктів, але не тільки від них. Говорячи про кулінарію, не варто забувати про такий важливий інгредієнт, як вода. Саме вона використовується для приготування супів, каш, овочів, макаронних виробів, випічки тощо, тому речовини, які раніше містилися у воді, перекочовують у готові страви, впливаючи на смаки.

В нашій країні якість водопровідної води доволі низька, тому готуючи з неї їжу, ми додаємо до страв добру половину таблиці Менделєєва, включаючи хлор, який полюбляють на очисних станціях, та шматочки іржі зі старих водопровідних труб. Через сторонні домішки природний смак їжі змінюється і далеко не завжди на краще.

Визначаючи якість води, можна розглядати такі параметри як загальна жорсткість, рівень мінералізації, наявність (або відсутність) бактерій, токсинів, паразитів, вірусів, радіоактивних речовин. Щоб гарантувати високу якість продукту, варто замовляти воду у надійного постачальника, наприклад, в інтернет-магазині https://mywatershop.com.ua/catalog/morshynska/voda-morshynska-negazovana-6-0-l/, обираючи бутлі зручного формату для пиття та приготування їжі.

Як вода впливає на страви й напої?

В кулінарії вода використовується різними способами, включаючи варіння та тушкування, замочування продуктів, додавання в тісто, приготування соусів, напоїв тощо. У цій статті розглянемо основні функції, які виконує вода в приготуванні страв, та її вплив на остаточний результат.

  1. Основний розчинник. У соусах, випічці, кремах і багатьох інших стравах вода виконує функцію розчинника, сприяючи взаємодії компонентів і забезпечуючи готовому наїдку багатогранний смак.
  2. Регулятор щільності та консистенції. В процесі приготування продуктів вода може змінювати їхню щільність і консистенцію. Так, під час варіння пасти вода поглинає крохмаль, завдяки чому макаронні вироби стають м’якими. Крім того, за допомогою води можна регулювати густоту й насиченість супів, соусів, каш, пюре тощо.
  3. Посилювач ароматів. Під час взаємодії з різними інгредієнтами вода сприяє виділенню ароматичних сполук, що особливо актуально для страв із пряними травами, спеціями, ароматними оліями.
  4. Підсилювач смаку. Вода може підсилювати й розкривати смаки інших продуктів. Наприклад, у процесі варіння супу вода вбирає смак овочів, перетворюючись на насичений ароматний бульйон.
  5. Послаблювач смаку. Якщо смак приготованого соусу, соку чи інших подібних страв виявився занадто насиченим, розведення водою допоможе послабити його та збалансувати.

Правильно використовуючи воду в приготуванні страв, можна досягти нового рівню кулінарної майстерності. За допомогою води можна балансувати смаки, досягати ідеальної текстури та розкривати багатогранні аромати, готуючи дійсно неперевершені страви. Використовуйте якісну воду і нехай вам смакує!