.

На центральному ринку Тернополя вже майже місяць торгують кавунами і динями. Перші ягоди великим попитом серед покупців не користуються, і ціна на баштанні поки висока. Кілограм кавуна коштує 3-4 гривні, а за стільки ж дині просять 8 і навіть 18 гривень, - повідомляє TV-4.

.

Кавуни і дині привозять на Тернопільщину з Херсона, розповідають продавці. Проте особливого попиту на них поки нема.

В обласній державній лабораторії ветеринарної санітарної експертизи запевняють: кавуни та дині - безпечні для здоров'я. Перш, ніж потрапити на прилавок, вони проходять ретельну перевірку фахівців. У невеликих кількостях кавуни і дині зараз можуть їсти навіть діти. Однак працівники лабораторії визнають: на початку сезону з динями була проблема - перша партія цих баштанних надійшла з перевищеним вмістом нітратів.

- Гранично допустима концентрація нітратів у кавунах - це 60 міліграмів на кілограм, а ми фіксуємо від 6, 10, 12 до 20 міліграм на кілограм - досить низький вміст нітратів. Для динь гранично допустима концентрація - 90 міліграмів на кілограм. Ми реєструємо 18, 20, 50 - трошки вище, але не перевищує гранично допустиму концентрацію, - розповіла заступник начальника обласної державної лабораторії ветеринарної санітарної експертизи Наталя Остапів.

Цього року - багатий урожай кавунів та динь. Отож, і ціни на них у розпал сезону експерти прогнозують нижчі, ніж минулого року - півтори гривні за кілограм кавуна і не більше трьох гривень за стільки ж дині.