Сьогодні, 10 червня, найзнаменитішому десерту у світі - морозиву виповнюється 220 років.
.
10 червня був обраний днем народження морозива, тому що саме в цей день у США почалися масові продажі цих ласощів.
Однак назвати точну дату, коли саме з'явилося морозиво, неможливо, оскільки згадувалося про змішані з льодом фруктових соках ще в класичному китайському каноні Ши цзин. Також відома легенда і про те, як Олександр Македонський ласував древнім морозивом під час перських походів.
Історикам відомо і про те, що сам Марко Поло, що звик до морозива в Китаї, поділився рецептами із земляками-кулінарами. Один з них опинився при французькому дворі. З тих пір на прийомах у Катерини Медичі гостям подавали морозиво з мандариновим соком. Однак рецепт ласощів тримався в строгому секреті.
З часом морозиво ставало більш поширеним десертом. Всесвітню славу отримало французьке містечко Пломб'єр, що стало батьківщиною знаменитого пломбіру. Пізніше австрійці придумали гляссе, італійці практикували виготовлення фруктового морозива. А ось французи й американці досі сперечаються про пріоритет на ескімо (пиріжок ескімоса, так спочатку називалося морозиво в глазурованому шоколаді).
Справжня, промислова історія морозива почалася в Америці. У 1846 році, коли Ненсі Джонсон винайшов ручний фризер. Серійне виробництво починається з 1851 року, на його чолі стоїть Якоб Фуссел.
Також варто згадати й історію появи морозива - у вафельному стаканчику. Як повідомляє в одному з останніх номерів видання Російський репортер, це відбулося у 1904 році на ярмарку в Сент-Луїсі, сирієць, який продавав вафлі, придумав згортати їх у ріжок, щоб допомогти своєму сусідові-морозивнику, у якого закінчилися картонні стаканчики.
Сьогодні у світі існує величезна кількість різних сортів морозива, а в лютому цього року в Лондоні було представлено морозиво, виготовлене з грудного молока. Як відзначали дегустатори, смачніше цього десерту вони ніколи нічого не пробували, повідомляє Кореспондент.