Варена, парена, смажена, печена, з салом, часником, зеленню, спеціями - рецептів приготування страв із картоплі українські господині знають 999, кажуть вчені. Цьогоріч врожай на другий хліб, як її ще називають в народі, багатий. Головний овоч усі викопали, відтак у редакції газети "Вільне життя" влаштували справжнє свято картоплі, - повідомляє TV-4.

.

Це сьогодні картоплю називають другим хлібом українців. Кілька ж століть тому її не лише не їли, а й взагалі боялися.

- Священики вважали, що раз картопля родиться з очками і головою, значить, вона має душу. І говорили, що гріх їсти картоплю, бо тоді людина з'їдає людську душу. І тоді вона ніколи не буде спасенна. Вважалося, що це диявольські яблука,-розповіла викладач культурології Технічного коледжу ТНТУ ім. І Пулюя Ольга Коневич.

Та згодом смачний продукт став не лише господарем столу, а й ліками від багатьох недуг. У народній медицині широко використовують не лише сік та відвар з бульби картоплі, а й квіти рослини.

- Дуже добре робити маски з сирої картоплі, обкладати обличчя, воно стає пружним, оксамитовим. А відваром картоплі теж можна омивати обличчя, мочати руки, у тих, хто працює на землі, руки тріскають. Робити собі ванночки з такої картоплі, ніколи не виливати соку, ні відвару картоплі, - каже лікар-фітотерапевт Марія Тройчак.

Почесною стравою на столі має бути печена картопля. Вона не лише смачна, а й дуже корисна. Була така й серед найрізноманітніших страв, які тернопільські господині принесли на свято.

- Серед нинішніх наших рецептів є як оригінальні і власні. До нас підійшла одна жінка і каже: ви знаєте, я сама придумала сьогодні вранці, не буду казати, яка страва. А також можна було скористатися рецептами з бібліотечки, вона в нас вийшла два тижні тому, - зазначає журналіст газети "Вільне життя", ведуча сторінки "Калина" Наталя Чорна.

Завдяки багатому цьогорічному урожаю на свято потрапили й картоплини незвичної форми. Близнюки, кото-пес і навіть Венера Мілоська - такі назви отримали картопляні дива від гостей свята. Навчали тут і як зробити смачне красивим та привабливим. Карвінг, тобто різьба по овочах, на Тернопільщині стає дедалі популярнішим.

- Шишку, якщо рука набита, доводиться обробляти 30-40 хв, кавун - кілька годин, щоб вирізати з нього якусь прикрасу і оформити його... Звичайну картоплину можна перетворити в троянду чи герберу. Але проблема картоплі в тому, що вона швидко темніє. Тому багато прикрас з неї просто неможливо приготувати, - далиться досвідом майстриня Світлана Мацюк.

Загалом свято картоплі так захопило присутніх, що навіть ті, хто її затято не їв, змушені були змінити власні переконання. Адже не скуштувати таку смакоту - просто неможливо.