Харчування - фундамент здоров'я, і кровообіг не є винятком. Те, що людина їсть, безпосередньо впливає на стан судин, в'язкість крові, роботу серця. Тому слід детальніше ознайомитися з переліком продуктів, які негативно впливають на кров та організм.
евлк, склеротерапія, мініфлебектомія та інші малоінвазивні методики.
Які продукти можуть згущувати кров?
Продукти що згущують кров, підвищують її в'язкість та ускладнюють циркуляцію:- насичені жири: червоне м'ясо, жирні молочні продукти, пальмова та кокосова олія;
- трансжири: маргарин, кондитерські вироби, фаст-фуд;
- рафіновані вуглеводи: білий хліб, випічка, цукор;
- алкоголь: навіть у маленьких дозах;
- деякі овочі: шпинат, капуста та ін. Вони багаті на вітамін К, який необхідний для згортання крові, але для здорової людини вони не становлять загрози.
Продукти, які покращують кровообіг
Щоб підтримувати здорову серцево-судинну систему, слід додати такі продукти в раціон:- риба жирних сортів: лосось, тунець, скумбрія. Багаті омега-3 жирними кислотами, які знижують рівень тригліцеридів та запобігають утворенню тромбів;
- овочі та фрукти: яскраво забарвлені морква, буряк, ягоди містять антиоксиданти, які захищають судини від пошкодження;
- горіхи та насіння: вони багаті на вітамін Е та мононенасичені жирні кислоти, знижують показник шкідливого холестерину;
- цільнозернові продукти: високий вміст клітковини знижує холестерин та покращує травлення;
- часник: має природні антикоагулянтні властивості, що допомагають розріджувати кров.