Для дітей, які мають особливі дієтичні потреби у шкільних їдальнях мають готувати спеціальне меню.

Це передбачено у Постанові Кабінету Міністрів України №305 від 24.03.2021 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Цей документ орієнтований на здорове збалансоване харчування, де дітям пропонується більше овочів, фруктів, молочних продуктів, м'яса та риби, заборонено шкідливі продукти  (сосиски, ковбаси, кондитерські вироби), обмежене використання солі та цукру. Щодо дієтичного харчування, то воно передбачене для дітей, які мають цукровий діабет, харчову алергію, целіакію, лактазну недостатність та вродженні порушення метаболізму.

Як відбувається порядок харчування здобувачів освіти з особливими дієтичними потребами розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Тернопілській області.

-   Батьки дитини, маючи довідку від сімейного лікаря чи лікаря-педіатра, в якій зазначено конкретний діагноз та прописані особливі рекомендації щодо харчування дитини, пред’являють її медичному працівнику освітнього закладу, - пояснили у Держпродспоживслужбі. – Медичний працівник закладу, на підставі наявних медичних документів, складає список осіб, які потребують дієтичного харчування та розробляє для них спеціальне меню. Керівник освітнього закладу (організатор харчування) разом із медиком формують «дієтичне» меню, яке представляють на погодження до територіального органу Держпродспоживслужби. Спеціаліст Держпродспоживслужби розглядає, надає рекомендації, при потребі корегує, відповідно до нормативних вимог. Після погодження у Держпродспоживслужбі, керівник закладу (організатор харчування) затверджує меню. Медичний працівник (відповідальна особа згідно наказу по закладу) щоденно контролює процес харчування дітей, зокрема дотримання затвердженого меню, знімає проби страв.

Відповідальність за організацію безпечного та якісного харчування дітей несе керівник закладу освіти або організатор харчування. 

Ольга Трач