Основним джерелом клітковини, вітамінів і мінералів, необхідних для підтримки здоров’я, є свіжі овочі та фрукти. Однак вони швидко псуються, особливо якщо їх зберігати без належного середовища. Кожен, хто купував смачні персики, яблука чи свіжі огірки, знає, як прикро викидати їх через кілька днів. Правильне зберігання допомагає продовжити термін придатності та зберегти поживні речовини й смакові якості.
У кожного плоду є свої «примхи», наприклад, одним потрібна вологість і прохолода, іншим сухе темне місце, а деякі взагалі не люблять сусідства з іншими. Сезонність і якість продукту також мають вирішальне значення. Наприклад, овочі, щойно зібрані з грядки, можуть залишатися в холодильнику довше, ніж ті, які пройшли тривалий шлях від поля до магазину. Крім того, стиглі плоди відрізняються від недостиглих, оскільки перші можуть дозрівати вдома. Зручно, що можна замовити продукти онлайн на fozzyshop.ua і не витрачати час на шопінг.
Зберігаємо дари природи правильно
Завдяки дотриманню простих, але перевірених рекомендацій щодо зберігання, можна довше насолоджуватися смаком і користю свіжих продуктів. Нижче наведено основні з них:
- Обирайте лише якісний товар. Не купуйте пом’яті, підгнилі або тріснуті плоди. Навіть невеликі пошкодження прискорюють руйнування та можуть «заразити» інші овочі в ящику чи холодильнику.
- Враховуйте температуру зберігання. Так, яблука, морква, буряк, капуста люблять холод, тому їх краще зберігати при +1…+4 °C. А от банани, огірки, томати — теплолюбиві, тому при температурах нижче +7…+10 °C вони втрачають смакові якості.
- Уникайте сусідства несумісних продуктів. У деяких фруктах, таких як банани, груші та яблука, виділяється етилен. Цей газ прискорює дозрівання інших плодів, тому тримайте їх подалі від інших овочів і ягід.
- Обирайте правильну тару. Дерев’яні або пластикові ящики з отворами для вентиляції ідеально підходять для довгострокового зберігання. Також можна використовувати контейнери або перфоровані пакети.
- Мийте плоди тільки перед споживанням. Поверхнева волога є ідеальним середовищем для розмноження бактерій і грибків.
- Робіть сушку та заморозку. Якщо ви не встигнете з’їсти весь урожай, заморозьте або висушіть його. В таких запасах більшість вітамінів зберігається.
- Темрява — наш друг. Деякі овочі, такі як картопля, проростають і швидше псуються під впливом світла. Саме тому для зберігання коренеплодів чудово підходять закриті шафи, підвали або комори.
Якщо ви будете дотримуватись цих порад, зможете насолоджуватися смаком стиглих персиків, хрускотом моркви та свіжістю зелені, навіть якщо за вікном сніг і мороз. Зберігайте врожай з любов’ю!