Що садити навесні на городі передусім? Відповідь на це питання одна – холодостійкі культури.

Холодостійкі культури - це рослини, які здатні витримувати низькі температури, заморозки та інші несприятливі погодні умови. Вони ідеально підходять для ранніх весняних посадок.

Переваги холодостійких культур:

  • Ранній врожай.
  • Стійкість до заморозків.
  • Висока врожайність. Завдяки ранній посадці, рослини мають більше часу для розвитку.

Ось деякі з найпопулярніших холодостійких культур:

Капуста: усі види капусти (білокачанна, цвітна, броколі, брюссельська, кале) добре переносять холод.

Особливо стійка до заморозків капуста кале. Цей неймовірно корисний овоч з кучерявим листям - рекордсмен серед холодостійких культур. Вона витримує морози аж до -18°С. Більше того, підморожені листочки кале стають навіть ніжнішими й приємнішими на смак.

Коренеплоди: пастернак, редис, ріпа, буряк

Пастернак сіють рано навесні. Мінімальна температура для проростання насіння - +2-3°С, оптимальна температура - +16-18°С. Перші паростки з'являються приблизно на 20-25 день. Молоді рослини витримують заморозки до -5°С, а дорослі - до -8°С. Найкраще пастернак зростає в прохолодну погоду, +18-20°С у добре зволоженому ґрунті.

Редис – це культура проростає вже при +2…+4°С, а молоді рослини витримують заморозки до -5С. Редис швидко росте, тому вже через три – чотири тижні після посадки можна насолоджуватися першими врожаями.

Ріпа - висівають дуже рано - в середині квітня - на початку травня. А при наявності теплиці можна посіяти ранньостиглі сорти навіть у березні. Насіння починає проростати при температурі +1-3°С, але паростки з'являться, коли потеплішає до +5-6°С. Юні проростки ріпи витримують заморозки до -3-4°С.

Насіння буряка починають проростати при +4-6°С, але це лише мінімальна температура проростання, тобто паростки раніше ніж через 20 днів не з'являться. Буряк рекомендують сіяти в ґрунт, нагрітий до 6-8 градусів тепла. Молодим паросткам буряків потрібна температура не нижче 15°С, холод і заморозки для них згубні. Зате з утворенням 4-6 справжніх листків буряк менш болісно реагує на погіршення погоди і переносить їх без наслідків.

Морква – насіння проростає при температурі +3…+5°С, а сходи здатні витримувати до -4С. Чим раніше її посіяти, тим солодший буде врожай, адже прохолодна погода сприяє накопиченню цукру в коренеплодах.

Зелень: шпинат, петрушка, кріп, рукола, салат

Ці культури швидко ростуть і дають урожай навіть при низьких температурах.

Петрушка не боїться холодів. Її можна сіяти рано, одночасно з морквою. Насіння починає проростати при температурі 3-4°С. Але через ефірні олії на поверхні насінини петрушка дуже довго сходить. Навіть при оптимальній температурі (18-20°С) перші паростки з'являються через два тижні. І чим холодніше, тим довше сходить насіння.

Шпинат – не боїться заморозків до – 6°С. Шпинат можна сіяти вже наприкінці березня або на початку квітня, і він швидко дасть ніжні, соковиті листки.

Цибуля-чорнушка. Всі види цибулі досить холодостійкі, але чорнушку навесні висаджують на грядки раніше за всіх. Як тільки відтане і ґрунт висохне, настає час посадки. Мінімальна температура, за якої починають проростати насіння цибулі, становить +5-10°С. Правда, при такій погоді паростків доведеться чекати довго. А ось при 18-20°С перше пір'ячко може з'явитися вже через тиждень після посадки. Цибулю висівають в борозенки на глибину 1-1,5 см.

Перо дорослої рослини цибулі легко переносить заморозки до -2°С, але при більш сильних морозах гине.

Багаторічні види цибулі і цибуля-порей не бояться зниження температури до -5°С. Батун, слизун, шніт та інші багаторічні види абсолютно не вимогливі до догляду, а весною починають нарощувати зелень всього при +5°С.

Бобові: горох, боби

Горох – його насіння проростає вже при +4°С, а молоді паростки можуть пережити навіть короткочасні морози. Горох добре росте при низьких температурах, а пізніше стає чудовим джерелом азоту для ґрунту.

Ягідні культури:

Полуниця. Багато сортів полуниці витримують заморозки до - 8°С.

Смородина. Чорна, червона та біла смородина – дуже витривалі ягоди.

Аґрус. Аґрус також добре переносить холод і дає рясні врожаї.

Особливості вирощування холодостійких культур:

  • Рання посадка. Холодостійкі культури можна висаджувати рано навесні, як тільки ґрунт відтане.
  • Підготовка ґрунту. Важливо забезпечити хороший дренаж і родючість ґрунту.
  • Захист від заморозків. У разі сильних заморозків можна використовувати укриття з агроволокна або плівки.
  • Правильний вибір сортів, якісне насіння.

Вибираючи холодостійкі культури, можна отримати ранній врожай та ефективно використовувати весняний період для садівництва. Якщо ви хочете насолоджуватися свіжими овочами вже на початку літа, не бійтеся експериментувати з ранніми посадками!

Ольга Палюх, начальник відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області