До Великодня залишилось трохи більше тижня, проте на центральному ринку Тернополя вже пожвавішали як продавці, так і покупці. Перші готуються до передсвяткового ажіотажу і великих продажів, а другі поки що придивляються до цін, повідомляє телеканал TV-4.
- Ковбаска не подорожчала. Є ковбаска домашня від 25 гривнів до 60. Копчена дровами 60 - домашня, а така вже заводська, то по 25, 40 - як яка. Дрогобицька - від 45 до 60. Салямі теж від 45, сервілат - 35. Варені - від 17 до 40 гривнів, шинка - від 45 до 70, домашня - по 80, - розповідає продавець пані Марія.
Продавці м'ясних виробів запевняють - не підніматимуть ціни і перед самою Паскою, скоріше - навпаки.
Твердий сир продавали по 38-58 гривень, як і кілька місяців тому. Не подорожчало останнім часом і масло, стверджує пан Дмитро. Проте, ціна за кілограм різниться - все залежить від якості масла і його призначення.
- Можна брати масло за 60 гривень - це вищого гатунку без добавок. 45 гривень - це із вмістом маргарину. Ну 27 – спреди, - каже продавець пан Дмитро.
А продавець молокопродуктів пані Люба каже - як завжди перед святами ціни можуть трохи зрости, а поки що - вони стабільні.
- Сепараторна по 30 гривень, збирана 20. Так плюс-мінус гривню хто як продає, але в середньому як було так і залишилось. Масло - по 60 гривень за кілограм. Ну, як буде сметана дорожчати, то буде і масло дорожчати, - розповідає жінка.
В останні дні посту тернополяни відмовляються від м'ясного - саме так пояснюють продавці підвищений попит на рибу.
Не можна не звернути уваги перед Паскою і на яйця. Протягом тижня вони подорожчали на 5 копійок. Домашні сьогодні коштували 65, а фабричні продавали по 55-60 копійок за штуку. Продавці нарікають - покупців мало, тому що люди йдуть у місця несанкціонованої торгівлі.
Чи підніматимуть ціни на продукти перед самою Паскою, продавці не знають. Кажуть - все залежатиме від попиту і кількості товару.