Для вдалого урожаю влітку розсаду потрібно почати готувати заздалегідь.

У природі багато рослин проходять природну стратифікацію – їхнє насіння потрапляє в ґрунт восени, переживає зимові холоди, а навесні проростає. Але якщо посіяти таке насіння в кімнатних умовах без підготовки, воно може довго не проростати або взагалі не дати сходів.

Отже, стратифікація насіння — це заходи, які допомагають прискорити проростання. Під час стратифікації насіння витримують за певних умов, які імітують природні.

Як проводять стратифікацію? Насіння змішують із піском, тирсою чи торфом у співвідношенні 1:3 і тримають за температури +2-4 °С до початку проростання насіння. Потім до посіву тримають на льоду, у снігу чи в холодильнику за температури від 0 до +1 °С, не допускаючи її зниження.

Терміни стратифікації важливі, але для кожної культури вони різні:

  • зерняткові культури (яблуня, груша, айва) — 80–100 діб;
  • кісточкові культури (вишня, черешня, слива) — 100-180 діб;
  • волоський горіх - 50 - 80 діб.

Стратифікують і насіння деяких квітів, наприклад, лаванди. Термін становить близько 1,5 місяці. Стратифікація насіння квітів, таких як клематис, цибулинні, півонії, фіалки, флокси, іриси та інші багаторічники триває 2 – 4 місяці.

Морква, цибуля, петрушка та інші дворічні овочеві культури вимагають стратифікації насіння від двох до трьох тижнів.

Якщо сумніваєтеся, потрібна стратифікація чи ні, подивіться на пакетик із насінням. Зазвичай виробники вказують, чи потрібна стратифікація та на який термін.

Висновок

Стратифікація – простий і ефективний спосіб підготувати насіння до проростання. Використовуючи цей метод, можна значно підвищити схожість рослин, особливо тих, що мають природний стан спокою.

Якщо Ви хочете отримати міцні та здорові сіянці – не нехтуйте стратифікацією.

Ольга Палюх, начальник відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області