Приготування до Великодня тривають у тернопільських домівках. Одне із завдань у ці передсвяткові дні для господинь – закупити продукти для великоднього меню та великоднього кошика. Ми поцікавилися які ціни зараз на тернопільському центральному ринку.
Випічка, м'ясо-ковбасні вироби, молочні продукти мають найбільший попит у ці дні. Серед пасок можна обрати різні за вагою та оздобленням. Власне, від цього залежить їхня вартість. Ціна на великі паски вагою 500-700 грамів коливається від 90 до 170 гривень. Середні продають за 70-160 гривень, маленькі – за 30-60 гривень.
У цей період на ринку багато різноманітних м’ясних і ковбасних виробів. Ковбаси, шинки і бочок є запечені, вуджені, на дровах, домашні. Бочок можна купити і за 200 гривень за кілограм, і за 360. Шинка коштує від 275 до 400 гривень за кілограм. Вартість ковбаси домашньої у кільці коливається від 195 до 365 гривень за кілограм. Ковбасу варено-копчену «Дрогобич» продають за 260, і за 395 гривень за кілограм, «Шинкову» - за 369 гривень.
Сир твердий «Вапнярка» можна купити за 392 або за 470 гривень за кілограм, «Комо» - за 366 гривень. Домашні кисломолочний сир і сметану продають за 140-150 гривень за кілограм і літру, відповідно. Масло заводське 73% коштує 470 гривень за кілограм, 82% - 535 гривень, бучацьке – 376 гривень, шумське – 320 гривень.
Ціна домашніх яєць коливається від 50 до 60 гривень за десяток. Хрін можна купити поштучно або у в’язці. Один корінець продають за 10-40 гривень, залежно від розміру. Вартість в’язки із двох-п’яти корінців коливається від 25 до 60 гривень. Букетик барвінку коштує 10 гривень.
Тепер порахуємо у скільки обійдеться цьогорічний великодній кошик. Візьмемо такий набір продуктів: середню пасочку, вагою до 300 грамів (100 гривень), кільце домашньої ковбаси (150 гривень), палку варено-копченої ковбаси «Дрогобич» (130 гривень), які заважать приблизно по півкілограма, також по півкілограма шинки (175) і бочку (150). Додамо десяток домашніх яєць (50), по 300 грамів домашнього кисломолочного (45) і твердого сиру (120), 200 грамів бучацького масла (75), корінці хрону (30) і барвінок (10). Тут вказані середні ціни на продукти станом на 16 квітня. Щоб наповнити великодній кошик знадобиться 1035 гривень.
Ольга Трач