Рекордний "Хліб Єдності" випік спільно із командою та колегами колишній чортків'янин, пекар і піцайоло Віталій Колошиць. Це найбільший хліб, випечений в печі на дровах. Його особливість також в тому, що до складу увійшли п’ять видів борошна з різних регіонів, в тому числі із зерна з деокупованих, розмінованих територій.

- Ми з Ігорем Лаврешиним встановили Національний рекорд України, - написав у своєму фейсбуці Віталій Колошиць. - Це ХЛІБ ЄДНОСТІ, виготовлений з п'яти видів пшеничного борошна з різних регіонів України!!! Він про силу, єдність та Україну. У цьому ВЕЛИКОМУ ХЛІБІ було використане борошно з Чернігівської, Миколаївської, Львівської, Кіровоградської та Харківської областей.  

Рекорд встановлювали 31 серпня у Яблуневому саду ВДНГ в Києві. Після випічки хліб могли скуштувати усі присутні на цій події. А про процес підготовки до рекорду та складнощі, які виникали розповів Ігор Лаврешин, пекар, викладач Кулінарної Академії Асоціації шеф-кухарів України.

- За цим результатом стоять дні підготовки та години злагодженої командної роботи, - розповів Ігор Лаврешин. - Почати варто з ваги. Це не просто великий хліб, а понад 20 кілограмів живого тіста. Робота з таким об'ємом вимагає зовсім іншого підходу та розуміння процесів. Тісто справді поводиться, як живий організм, і тут важливо його відчувати, а не просто слідувати інструкції. Потрібна інтуїція, щоб розрахувати, скільки тіста закласти в піч для потрібного результату. Можна було замісити і 30 кг, але головне - не просто замісити, а й випекти хліб. Наступна складність - наша дров'яна піч. Це не автоматична духовка з таймером. Це дуже складний інструмент, який потрібно постійно контролювати. Правильно розподілити жар, щоб рівномірно пропекти хліб такого розміру і не спалити його, - ось наше головне завдання. Тут на перший план виходять досвід та інтуїція, які не замінить жоден гаджет-помічник у вашій пекарні. До речі - нашому Хлібу знадобилося більше півтори години для випічки. Але цей рекорд - не про цифри. Він про дух. Про єдність, яка сьогодні важлива, як ніколи.

Ольга Трач

Фото зі сторінки Віталія Колошиця у фейсбуці